Lagring av vann – 7 enkle huskeregler!

Lagring av vann - 6 enkle huskeregler

Myndighetene oppfordrer alle til å lagre drikkevann som en del av sin personlige beredskap, men hvordan gjør du det på en god og trygg måte? Disse syv huskereglene gir en rask og god oversikt over hva du bør huske på ved lagring av ditt drikkevann.

Hvordan lagre vann?

Rengjøring av vannbeholderen

Før du skal lagre vann på en vannbeholder, er det veldig viktig at den er helt ren. Begynn med å vaske beholderen med såpe og vann. Etter dette er det viktig å skylle vannbeholderen godt. Deretter fyller du opp kannene med vann og tilsetter 1 til 2 korker med husholdningsklorin pr. 10 liter vann. Denne blandingen bør stå i ca. 30 minutter før kannen igjen skylles godt. Etter dette er kannene klare for oppfylling av drikkevann til lagring.

Bytt ut vannet én gang i året

Vann kan lagres lenge, men taper allikevel kvalitet over tid. Det anbefales derfor at man bytter ut drikkevannet på vannbeholderen minst én gang i året.

Tapping av vannet

Når du tapper vann fra springen er det viktig at vannet rekker å bli ordentlig kaldt før du fyller på vannbeholderen din. Varmt- eller lunkent vann kan inneholde avleiringer fra rør som verken bør drikkes eller lagres i en vannbeholder.

Kun bruk glass, rustfritt stål eller HDPE-plast

Det anbefales å lagre vann på vannbeholdere av glass, rustfritt stål og/eller HDPE-plast fordi disse materialene (i motsetning til for eksempel vanlig plast) ikke lekker kjemikalier og brytes ned over tid. Slik forsikrer du deg om at vannkvaliteten din holder seg god, selv ved lagring over tid.

Usikker på om vannet er rent?

Hvis du er usikker på om vannet er rent, bør du først filtrere vannet for å fjerne grums og diverse partikler. Du kan for eksempel bruke en sil. Etter dette bør du koke vannet. Vannet bør fosskoke for å være sikker på mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter dør. Vent til vannet kjøler seg helt ned før du heller det over på vannbeholderen din. 

OBS: Ikke drikk vannet hvis det kan være tvil om forurensningen har forsvunnet ved kokingen. Ved kjemisk forurensning, for eksempel, vil ikke koking hjelpe.

Vanlige spørsmål

Er det mulig å lagre vann?

Ja, det er mulig å lagre vann. Les vår artikkel om lagring av vann for å se syv enkle huskeregler for trygg lagring over tid.

Hvor lenge kan man lagre vann?

Vann kan lagres i flere år hvis det oppbevares i rene, lufttette vannbeholdere på et kjølig og mørkt sted. Bytt ut vannet en gang i året hvis du vil holde god kvalitet på vannet.

Hvor mye vann bør man ha lagret?

Det anbefales å ha minst tre liter med rent drikkevann lagret per person, per døgn.

Kan man drikke vann som har stått lenge?

Ja, du kan drikke vann som har stått lenge så lenge vannet ikke lukter eller smaker rart. Sjekk også at flasken/vannbeholderen er intakt, så du er helt sikker på at vannet ikke har blitt kontaminert med noe.

Kan man drikke vann som har gått ut på dato?

Ja, man kan trygt drikke vann som har gått ut på dato, så lenge flasken fortsatt er intakt og vannet ikke smaker eller lukter rart. Kvaliteten på vannet vil være lavere enn på vann som ikke har gått ut på dato, men det vil ikke være farlig.

Hvor mye vann bør man ha i beredskap?

Du bør ha minst tre liter rent vann per person til drikke og matlaging i døgnet. Hvis du skal lagre vann i syv dager (en uke) for én person, trenger du altså 21 liter med vann. 

Del dette innlegget:

Om beredskapslager

Beredskapslager er Norges fremste aktør innen beredskap som leverer ferdige beredskapspakker, nyttige beredskapsprodukter og gratis informasjon – alt på samme nettsted. Vi ønsker å gjøre god beredskap enkelt for alle og er stolte partnere av Gilde, Vipps, Posten og Primus.