I Norge er det utplassert 1250 tyfoner som skal varsle befolkningen ved akutt fare, men hva betyr de ulike signalene? Og når blir varslingsanlegget testet?
Hva betyr de ulike signalene?
Trykk på avspillingsknappene under hver overskrift dersom du ønsker å høre et lydklipp av hvordan flyalarmen høres ut.
Søk etter informasjon
Når du skal søke etter informasjon vil du bli du varslet med tre lange lyd-støt på omkring 10 sekunder hver, med ca. 10 sekunders pause. Etter en pause på et minutt, vil en ny serie med tre lange lyd-støt starte igjen.
Fare for angrep
Hvis fiendtlige fly er underveis for å angripe, vil du høre en rekke med korte lyd-støt. Hører du dette signalet skal du oppsøke tilfluktsrom eller søke ly i en kjeller så fort som mulig.
Faren er over
Dersom faren er over vil du høre en lang , sammenhengende ule-lyd. Du kan nå bevege deg trygt ut av ly.
Når blir flyalarmen testet?
Flyalarmen blir testet hvert år, klokken 12:00 den andre onsdagen i både Januar og i Juni. Det er signal nummer 1 – søk etter informasjon – som blir testet hver gang.
Vanlige spørsmål
I Norge er det rundt 1250 flyalarmer som brukes til å varsle befolkningen i tilfelle av akutt fare.
Hvis flyalarmen går bør du søke ly i et bomberom eller en kjeller med én gang. Bli der til du blir varslet igjen om at faren er over. Søk gjerne etter informasjon med DAB-radio hvis du har mulighet til det, mens du er i bomberommet/kjelleren.
Tyfonene er for det meste plassert i byer og tettsteder, ved jernbanelinjer som frakter farlig gods og ved virksomheter som kan slippe ut farlige gasser og kjemikalier.
Ja, det hender at flyalarmen utløses på grunn av en feil. Hvis du har mistanke om at den har blitt utløst av en feil, er det flott om du melder fra om dette til sivilforsvaret i ditt distrikt.
